Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

vineri, 13 aprilie 2012

Icoane: mândrie și smerenie

1
Priviți în jur sincer, ca și cum ați vedea prima oară. Ceea ce vedeți este ceva nealterat de modele mentale. Într-un anumit sens este ceva fără dimensiuni. Acest fel de a vedea încearcă o icoană ortodoxă să surprindă: ceea ce văd ca legătură cu ceea ce este. Într-o icoană renascentistă spațiul este un ingredient mental care depărtează inima de ceea ce este reprezentat, interpunând mintea. Această icoană trimite la puterea gândului uman, nu la ceea ce este dincolo de chipul viu al cuiva pe care îl văd. Un discurs despre realitatea a ceea ce este dincolo de ceva-ul exterior și interior e mai profund decât un discurs despre relația dintre cele două. Ambele sunt folositoare. Al doilea ne ajută la controlul exteriorului folosind interiorul (să găsim ceva în exterior de care avem nevoie). Primul la ce ne ajută?

2
Ieri am văzut un câine lup cu pedigree. Echilibrat, frumos, puternic, inteligent. Când stăpânul i-a dat să mănânce lipăia cu poftă dintr-un castron mare și plin. Ar putea acest câine să aibă o stare mentală care să însemne: astăzi nu mănânc ce am primit în castronul acesta, astăzi rabd? Poate câinele să facă lucruri de care nu are nevoie? Este un fapt că omul poate elimina baza piramidei lui Maslow, este un fapt că omul poate voi să rabde. Atunci fie omul poate face lucruri de care nu are nevoie (dacă această variantă este adevărată, de ce o anumită specie de animal poate face lucruri de care nu are nevoie?), fie omul are nevoie și de altceva decât un animal. E posibil ca un om să aibă nevoie să fie batjocorit și ucis? Ce legătură este între asta și faptul că un câine nu are nevoie de un discurs despre realitatea a ce este dincolo de mâncare, ci poate doar despre relație dintre mâncare și foamea lui (când vine mâncare și în ce condiții)?

3
Despătimirea schimbă raportul de forțe într-o societate. Atunci când nu te mai zbați pentru mâncare, sex, băutură și/sau tutun, bani și status ai cu totul alte motive de a relaționa cu oamenii. Cine încurajează la despătimire va fi urât de cei care au putere (capacitatea de a influența oamenii) prin controlul resurselor sus menționate. Dintr-o dată ceea ce puteau ei oferi sau promite că vor oferi devine fără valoare pentru ceilalți. Dar cum este să ai controlul total asupra acestor resurse și să încurajezi la despătimire? De ce ar face un om asta? Ar putea un om să facă asta? Ar putea un om să facă asta și să accepte să fie crucificat de către cei care îl urăsc? Cât de puternic trebuie să fi ca să faci asta? E limpede că este o diferența între Cel care poate face asta și om, așa cum este și o diferență între om și câine. Icoana renascentistă ne ajută în primul rând să vedem diferența dintre om și câine, iar icoana ortodoxă ne ajută în primul rând să vedem diferența dintre Dumnezeu și om. Privind-o pe prima ne mândrim, privind-o pe cealaltă ne smerim. 

4
Hristos a înviat !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu