Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

miercuri, 13 martie 2013

A distruge din "dragoste" și a "muri" din dragoste

Poți distruge din prea multă atenție și poți distruge din prea puțină.


Poți distruge din nerăbdare și din prea îndelungată așteptare.


Poți distruge din ură și poți distruge din "dragoste".


Toate acestea când nu omul celălalt contează, ci ceea ce simți tu pentru el.


Toate acestea când ești centrat pe tine, chiar și pe sentimentele tale frumoase.


Dacă mai mulți oameni iubesc aceeași ființă pentru acea ființă, atunci acea ființă va fi foarte bine îngrijită.


Dacă mai mulți oameni "iubesc" o ființă pentru ei înșiși, atunci acea ființă va fi distrusă. Vom smulge cu ferocitate părți din ea, vom rupe din ea bucățile cu care să ne îndestulam "dragostea" noastră.

A distruge din "dragoste" este o banalitate a cruzimii persoanei care este centrul lumii ei. O banalitate a felului de a fi ca a avea. O banalitate a posesiei mândre, care preferă moartea obiectului "dragostei" în fața imposibilității unei dețineri totale a monopolului "dragostei" din lumea aceasta pentru el.

Cine distruge din "dragoste" nu se poate dărui păstrându-și un sine al său, ci dăruindu-se cu tot cu sine, cere totul sa nimic, înghite pe celălalt în sine, și îl distruge cu totul.


E mai bună indiferența decât "dragostea" care distruge ? Pentru cel care "iubește" nu, pentru cel care este "iubit" da.

E mai bine să te dăruiești doar parțial, chiar dacă nu neapărat periferic ? Pentru intensitatea trăirii tale, nu, pentru viața celuilalt, da.

"Mori tu pentru a lăsa pe altul să trăiască", pentru că "dragostea ca moartea e de tare". "A iubi înseamnă a ierta". A ierta înseamnă a renunța la mulțumirea eului tău periferic păstrând responsabilitatea sinelui tău profund, "înseamnă să mori tu pentru a lăsa pe altul să trăiască" alături de tine și împreună cu tine. "A ierta nu o faptă care este sau ni se pare greșită, ci a ierta adânc și necontenit, a ierta o dată și pentru totdeauna tot răul care se ridică împotriva noastră".




______
Sursa: Savatie Baștovoi, 2010, A iubi înseamnă a ierta, Ed. Cathisma, București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu