Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

miercuri, 7 ianuarie 2015

Răzbunarea e arma proștilor, iar proștii sunt armele cinicilor

Atunci când cineva te ironizează, ori te pune în situații umilitoare, te batjocorește, ori îți calcă în picioare simbolurile sacre, sau valori pe care le consideri bune singura atitudine folositoare e compasiunea. Răzbunarea e arma proștilor.

Când religia teistă ori seculară e luată în serios de proști ea duce la crimă. Ce au făcut azi islamiști la Paris e de aceeași factură cu ce au făcut unii legionari și comuniști din România cu adversarii lor.

Nu cred că o religie ori o ideologie sau alta sunt problema, ci absența unor reguli sociale care să țină proștii în banca lor. Cum ar fi acceptabilitatea rostirii adevărurilor neconvenabile, incorecte politic.

Prostul e neputincios, orbit emoțional, complexat. Prostul poate urî. Prostul crede în mod eronat că devine prin actul răzbunării mai puternic decât era. Prostul e un psihopat care pune pe seama altora propria sa ratare.

Slab fiind, prostul nu s-ar putea răzbuna singur. El este întotdeauna manipulat și susținut din spate de cineva pentru care fapta prostului e instrument în slujba intereselor sale de cu totul altă natură decâte cele religioase. Acesta e cinicul, pragmaticul inteligent fără valori empatice, capabil să calce pe cadavre prin intermediul altora pentru atingerea unor scopuri egoiste. Cinicul capacitează prostul folosindu-se de valorile spirituale și ideologice create de inteligenții altruiști, responsabili.

Cinicul are spațiu de manevră pentru intrigile sale perverse datorită interpunerii maselor de mediocri, de oportuniști care se asociază unor valori fără a crede în ele. Mediocri nu vor apăra niciodată valorile, doar se vor folosi de roadele lor până când vor câștiga mai bine altfel. Mediocrul, călduțul, oportunistul, e mai suportabil decât prostul, mai puțin periculos social, dar are rolul lui în favorizarea crimei.

În spatele crimei de la Paris trebuie căutați manipulatorii. Proștii care au făcut-o sunt doar instrumentele.

A fi indiferenți ar înseamna a crede că nouă nu ni s-ar putea întâmpla niciodată. Ar fi o naivitate. Cinicii din spate sunt diabolici, iar proști care să îi servească mândri la vedere sunt destui.

În spate sunt cei care au interesul ascensiunii extremei drepte în Europa și dezintegrării ei în state naționale. Nu ei sunt însă vinovații principali de situația în care ne aflăm. Ei își urmăresc doar interesele.

Dacă m-ați întreba cine sunt cei mai vinovați aș răspunde că suntem noi cei mediocri, aceia care vrem doar să profităm de libertate și rezultatele valorilor bune fără să facem nimic pentru apărarea lor.

Vinovați suntem oamenii suficient de inteligenți ca să înțeleagem ce se întâmplă, dar prea lași ca să facem ceva. Fie și măcar să vorbim fără pseudonim. La adăpostul ceții lașității noastre se pregătesc viitoare crime. Acceptarea micilor și mai marilor porcării din viața de zi cu zi ne-a dus la ce vedem acum și ne îngrozește.


Dacă mai o ținem tot așa ne va putea trezi doar un război.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu