Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

joi, 14 mai 2015

România a trecut de punctul critic

Țările pot fi modelate conceptual ca sisteme mari și complexe, cu dinamică a proceselor caracterizată de o scară lungă de timp (în jargon tehnic sisteme socio-ecologice). Un “punct” de trecere între două stări este în aceste condiții un interval lung de timp din perspectiva observatorului uman.

Marșul trupelor americane și modul cum sunt ele întâmpinate de oameni arată că tranziția s-a încheiat. Haosul determinist asociat stării de bifurcare nu mai este modelul adecvat, intrăm într-o perioadă de stabilitate și predictibilitate locală a traiectoriei globale a sistemului, evaluată la scară mare de analiză.

Nu poți observa valurile mării fiind o picătură de apă, nu poți observa ritmurile istoriei fiind un om în vremea lui. Dar valurile și istoria le fac picăturile și oamenii. Au trebuit 25 de ani de fluxuri și refluxuri ca să se termine definitiv cu proiectul comunist din România. Turbulențe dramatice pentru vieților oamenilor de aici, care cu greu puteau desluși o direcție de la scara la care puteau ei observa lucrurile. Direcția finală e rezultanta eforturilor fiecăruia, mici, dar atât de relevante în condiții de neliniaritate a sistemului, când încă un fir de nisip așezat pe vârf duce la mișcarea întregului castel de pe țărmul mării.

Trăim deplasarea ireversibilă a țării către bazinul unui atractor de cu totul altă natură decât cel precedent, bazat pe alte valori publice și alt mod de funcționare al societății. Apele s-au separat definitiv, pentru o durată estimabil lungă, întâlnirea recentă de la Soci o confirmă.

Proiectul celor care au vrut acest deznodământ s-a realizat, proiectul celor care nu l-au vrut a eșuat.

Într-un spațiu securizat al libertății de gândire oamenii își vor putea asuma cu toate forțele proiecte de amploare mai mică, dar mai importante existențial : spirituale, artistice, morale, de cunoaștere științifică, de viață pur și simplu. [1].

În condițiile noi rezistența țării la perturbări a crescut. Factorii externi au forță mai mică decât cea la care am putea rezista. Nu a fost și cazul Ucrainei. Multiple noi sub-bazine de atracție, vălurele dimensional mai mici pe valul mare n-dimensional al țării, se vor putea acum dezvolta. Fiecare cu propriile stări de stabilitate relativă, micro-turbulențe la trecerea între ele, punctele lor critice. Nu le putem cunoaște de acum. Le putem dori într-un fel sau în altul, trăi proiectele asociate alegerilor noastre și evalua retrospectiv succesul sau eșecul rezultatul din cuplarea proiectelor noastre cu ale altor oameni.

Este șansa tinerelor generații și mă bucur pentru ele. A fost aceasta modesta contribuție a decrețeilor: valorificarea unei oportunități din contextul global prin propria noastră decizie, trecerea țării de la un fund de sac evolutiv comunist autarhic relaționat cu proiecte statale în curs de extincție istorică la o stare cu potențial de evoluție culturală asociată unei comunități a libertății, creativității și meritului. 25 de ani.


Notă


[1] Alături de proiectul simfonic bizantin al relației biserică – stat eșuat, în fond, la căderea Constantinopolului, se va dezvolta cu siguranță proiectul libertarian ortodox pe urmele unor oameni ca Tristram Engelhardt Nu excomunicările sunt răspunsul potrivit la dorința mirenilor de avea un cuvânt puternic de spus în viața bisericii. Datorez o parte din această idee unui prieten de preocupări intelectuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu