Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

marți, 15 septembrie 2015

Corneliu Vadim Tudor nu a iubit România

Moartea lui Corneliu Vadim Tudor subliniază prin reacțiile publice realitatea unor lumi paralele în România.

Pe de o parte lumi închise, locale, în care trăiesc victime ale unor călăi culturali ca acest domn. Lumi sortite dispariției ca triste epifenomene ale unui accident istoric comunist, al unei erezii cvasireligioase folosite de Rusia în proiectul ei de dominare a competitorilor occidentali. Lumi demne de compasiune, cărora doar pocăința le mai poate da un sens existențial astăzi.

Pe de altă parte lumi deschise, care au avut șansa asta de la bun început din familie, ori au scăpat ulterior din capcana spălării pe creier a școlii comuniste. Lumi din care se văd lucrurile în contextul lor istoric și civilizațional mai larg. Lumi în care ridicolul și mizeria prestației publice a acestui personaj sunt evidente.

Pentru mulți oameni aceste lumi au fost cândva unite. În aceeași familie coexistau oameni maturi care citeau la cafeaua de dimineață în anii '90 România Mare, râzând, admirând împroșcările cu noroi ale dușmanilor poporului, și oameni tineri care se pregăteau să-și ia zborul din marasm treziți la realitate de brutalitatea mineriadelor. Zborul lor va fi permanent întinat de mizeria constitutivă din care au plecat. Dar cumva e și un avantaj aici: cunoscând oroarea de la sursă se pot feri de ea, pot avertiza. Mă număr printre aceștia.

Acest campion al urii este emblematic pentru ce a fost comunismul românesc în perioada anilor 80 și pentru supraviețuirea mentalităților asociate lui după acesta.

Dacă și-a iubit țara ? Nu, Corneliu Vadim Tudor nu și-a iubit țara.

Nu poți iubi țara fără a iubi oamenii, agresând o jumătate din populația ei, pe cei care gândesc altfel decât tine. Va fi iubit ce se afla în mintea lui, proiectul lui de țară în care cei diferiți sunt împușcați pe stadioane. Va fi pretins că asta e România, în fapt cu obiectivul că asta trebuie să devină România, seducând oameni onești de prin comunitățile cu jertfe din Ardeal, incitând pe cei sărăciți de jafurile nomenclaturii și elitei manageriale care au devalizat România. Dar România nu.

De iubit a iubit sclavia și stăpânii de sclavi pe care îi cinstea. De iubit a iubit proiectul de țară al lui Ion Iliescu, pe care l-a făcut în mod deliberat să pară în momente cheie prin comparație rezonabil. Și i-a asigurat puterea. Acesta a fost rolul pervers care i s-a dat, pe care l-a acceptat, pe care l-a jucat, pentru care a fost decorat de un șef al statului și pentru care o dată cu condamnarea comunismului i s-a retras decorația de către alt șef al statului.

Corneliu Vadim Tudor a instrumentalizat imaginea României pentru a păstra cât mai mult la putere pe cei care au jefuit-o. Este direct responsabil pentru întârzierea formării unui curent patriotic firesc, al libertății și moderației, al bucuriei de a trăi în țara ta.


Dumnezeu să îl ierte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu