Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

duminică, 11 decembrie 2016

Un scuipat pe mormântul eroilor

Suntem creștini și firește că ne iubim unii pe alții. Dar dincolo de aceasta avem niște responsabilități. Una dintre ele este să ne pese de țara asta.

Din câte pot să îmi dau seama, multor concetățeni nu le pasă. A discuta cine e de vină la dreapta, cine a fost abil la stânga, când peste 60% din cetățeni nu au votat seamănă cu dicuțiile despre sexul îngerilor. Nefiind viitor sau fost om politic pot să spun asta fără rezerve.

Problemele reale mi se par altele:

- vor românii un stat ? Are importanță cărui stat aparțin acești oameni ?

- vor românii un sistem democratic ? Are vreo importanță că au drept de vot ?

- înțeleg românii sensul acestor întrebări ?

Cei care sunt în control la nivelul statului au deja un răspuns la aceste întrebări. Răspunsul eu cred că este că majoritatea românilor nu știu ce este un stat și ce rol au ei ca cetățeni.

Dacă vrem să continuăm cu statul actual atunci să zicem mersi că existăm, indiferent ce partid sau alianță conduce la un moment sau altul. Kurzii nu au un stat.

Cât de iresponsabil să fii ca să aduci prin neparticipare minoritatea maghiară la peste 7% în Parlament ? Este o insultă, un scuipat pe mormântul eroilor din războaiele care au dus la cele două uniri.

Alternanța dreapta stânga e absolut normală într-o țară. Ce nu e normal e alternanța cinste - hoție. Mulți dintre cei care au câștigat acum se bucură la gândul că o să le iasă un bănuț. Exclus. Epoca asta s-a terminat. Vor fi niște politici redistributive a ceea ce există. Adică a mai nimic.

Cu Nicușor Dan și Traian Băsescu în parlament și cu Iohannis în control la scară mare nu-mi fac nici o grijă. Guvernarea de stânga nu va putea da servite niciunei clientele. Cine crede că va primi fonduri de la stat să le facă praf ca în anii 2012 - 2015 va avea o mare dezamăgire.

Apatia din diaspora nu are de ce să ne surprindă. Acei oameni s-au mobilizat în 2014 în speranța că votul lor va putea schimba ceva. Au constatat că nu a schimbat nimic. De ce ? Pentru că noi aici am eșuat să schimbăm ceva. Frâne peste frâne, toate eforturile au fost torpilate. Ce s-a progresat e prea puțin ca să motiveze vreo întoarcere în țară.

Acum acei oameni din diaspora sunt singuri, pe cont propriu. Acum și noi aici suntem singuri, pe cont propriu. Unii am vrea să facem ceva ca lumea din țara asta, pentru frații noștri. Pe alții ne doare în cot.

Suntem creștini și firește că ne iubim unii pe alții. Țara nu are nevoie de vrajbă. Dacă ați votat, dacă nu ați votat, e treaba fiecăruia.


Numai să mai existe subiectul eventualei vrajbe. Nu e deloc de la sine înțeles, la felul cum o tratăm.

Update: Nuantati realitatea simplista care vi se serveste de catre tehnica mediatica si troll-i, consolidati increderea cu orice oameni si construiti mai departe. Opozitia si puterea sunt simple roluri institutionale care trebuie jucate la fel de bine si nu ne privesc ca job pe noi cetatenii. Ce le uneste e mai mult decat ce le desparte.

Cei care au votat sa fie mandri ca au facut-o, iar cei care din motive subiective nu au votat sa reflecteze.

O zi cu spor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu