Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Jocul la sacrificiu al pro-occidentalilor

Guvernul a picat pentru că cine trebuia a defectat cu bună știință. Au defectat dat fiind că alt cine trebuia nu mai avea controlul asupra PDL. În opoziție PDL nu va mai putea juca pe cartea generației vechi, pentru că nu mai sunt găleți de împărțit, ci va fi obligat să meargă pe varianta Preda-Macovei-Baconsky-Paleologu într-o coaliție real de centru-dreapta. E un joc la sacrificiu, dar care cu puțin noroc o să salte PDL la peste 25%. Iar Ungureanu va fi renominalizat, probabil că până atunci va avea noua lui formațiune în coaliție cu PDL.


___________

upgrade pe 30 mai:


Că dl Ungureanu are un proiect pe termen lung, e ceva simplu de înțeles. Nu cred că sunt necesare prea multe argumente. E de ajuns să știm vârsta dânsului și să sesizăm că este inteligent.

Dar dacă dl Ungureanu are un proiect pe termen lung nu cred că e rezonabil să credem că îl are independent de dl Băsescu, cel puțin în etapa asta. N-as coborî nivelul discuției până la a paria că dl Băsescu va intra în ong-ul respectiv, mai degrabă decât în PDL, după finalul mandatului, dar nu m-ar surprinde. S-ar putea ca ce vedem acum să fie crearea unui vehicul bun și pentru dl Băsescu.

Deși la picarea guvernului d-lui Ungureanu a avut un rol foarte clar exodul către USL al unora de la PDL, nu acesta a fost factorul decisiv, lovitura de grație, ci defectarea unor persoane fără interese evidente în contrareformă, în special de la minorități. Să ne amintim că dl Boc calculase că nu pică guvernul, în pofida dezertărilor.

Personal încă mai cred că Guvernul a picat pentru că cei care trebuiau de la minorități au defectat cu bună știință. Au defectat dat fiind că alt cine trebuia, dl Băsescu, nu mai avea controlul asupra PDL. Cred că nici măcar dl Boc nu știa de mișcarea aceasta. Se discută prin târg despre aripi reformiste și contrareformiste și în sistemele de informații.

În opoziție un PDL rațional nu mai putea juca pe cartea generației vechi contra-reformiste, pentru că nu mai sunt la fel de multe găleți de împărțit, ci ar fi obligat să meargă pe varianta Preda-Macovei-Baconsky-Paleologu-TRU etc ca să câștige alegătorii de dreapta. Era un joc la sacrificiu, dar care cu puțin noroc ar fi putut să salte PDL.

Din intervențiile publice actuale se poate observa însă că cei din aripa contra-reformistă sunt reticenți la o astfel de evoluție, preferând să piardă alegerile, dar să păstreze controlul. Ei sunt centrați în jurul d-lui Blaga, cel puțin asta e ce se vede din afară.

Oamenii care pun presiune publică mare acum pentru schimbarea raportului de forțe din PDL sunt toți oameni apropiați dlui Băsescu: d-na Macovei din interiorul PDL (discursul pro justiție e relevant indirect și pentru PDL, un fel de bate șaua să priceapă iapa), și dl Ungureanu din afara sa. Nu văd cum va putea rezista generația contra-reformistă în PDL în aceste condiții. Declarația de azi a d-lui Cezar Preda împotriva oportunității deciziei de crearea a unui ONG de către dl Ungureanu pare mai degrabă un semn de suferință, de teamă, în acest context. Un semn bun pentru reformă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu